Tandläkare från Upplandsbro fixar garnityret

30 mars 2021 patrick pettersson

Tandläkaryrket är ett yrke med gamla anor. Redan 1663 infördes det krav på legitimation för att få utöva tandvård i Sverige. Den som räknas som Sveriges troligen första legitimerade tandläkare var Joel Assur, som levde på slutet av 1700-talet. Hans dotter Amalia Assur räknas idag inofficiellt till den första kvinnliga tandläkaren.

På den tiden var det inte tillåtet för kvinnor att utöva tandläkaryrket. Först år 1886 blev det tillåtet för kvinnor att utbilda sig till tandläkare. Tack och lov har utvecklingen inom tandläkaryrket gått framåt sedan dess och det finns skickliga tandläkare av båda könen. Både utbildning, hjälpmedel samt behandlingar vidareutvecklas hela tiden för att bli bättre. Det gagnar både patienter och tandläkare.

 

Odontologisk utveckling

Den digitala utvecklingen i samhället har även utvecklat den odontologiska verksamheten. En modern Tandläkare upplandsbro som anammat det är https://www.xn--tandlkareupplandsbro-fzb.se/. De har en modern tandläkarmottagning som gör tandläkarbesöket lättare för både patienter och tandläkare. En sådan behandling är röntgen, numera tas bilderna med en digitalkamera så de hamnar i datorn direkt. Förr i tiden fick man röntga och framkalla röntgenbilderna medan patienten väntade.

 

 

Estetisk tandvård en ny behandlingsmetod

Självklart finns det klassiska tandläkarbehandlingar ännu. Den årliga kontrollen, laga hål, bygga bryggor, dra ut visdomständer med mera. Idag finns det ännu mer behandlingar att välja på som ligger mer i tiden, som exempelvis estetisk tandvård. Inom begreppet estetisk tandvård finns tandvård som kanske inte är nödvändig men som patienten själv mår bättre av när den är genomförd. En vanlig sådan behandling är tandblekning för att få vitare tänder.

Många blir inspirerade av retuscherade reklampelare och vill själva ha perfekta tänder och en vit blänkande tandrad. Dock är det inte bara att gå till tandläkaren och få det gjort. Tandläkaren gör en kontroll av tändernas status först. Sedan utgår man från den och rådgör med patienten vad som ska göras.

Fler nyheter