Anlita en professionell elektriker i Göteborg

14 december 2021 jonas olsson

editorial

Elinstallationer måste vara anpassade efter rum, apparater och elkonsumtion, men också vara säkra. Därför får man inte själv utföra några elarbeten utan man måste alltid anlita en behörig elektriker. Detta eftersom feldragen och undermålig el, eller kablar av dålig kvalitet, kan leda till både brand och allvarliga personskador, och ibland även dödsfall. De enda elarbeten man själv får utföra som lekman, och då bara om man är helt säker på hur man gör, är att dra ny el i en lampfot, eller liknande. 

Trots detta är det många som ändå envisas med att själva utföra installationer. Det är exempelvis inte helt ovanligt med egenhändigt installerade infällda spottar i taket. Detta vet man eftersom det årligen inträffar flera bränder på grund av detta. Det kanske inte sker omgående utan kan ibland ta flera år. 

Ska man köpa en bostad där det finns infällda spotlights i taket, kan det därför vara bra att fråga om dessa är installerade av en behörig elektriker, och även be att få se papper på detta. En seriös elektriker upprättar nämligen alltid ett protokoll över sitt arbete, vilket man som beställare sedan alltid får behålla.

 

image

 

Ta in offerter från mer än en elektriker

Man ska inte dra sig för att kontakta en elektriker även för mindre arbeten. De flesta elektriker i Göteborg åtar sig både små och stora uppdrag. Uppdragsgivarna är både privatpersoner, företag, kommuner, bostadsrättsföreningar och stora fastighetsägare. Ett typiskt uppdrag kan vara dragning av el i ett nytt hus, men också byte av kablar i ett äldre hus då elledningar faktiskt kan bli för gamla. 

Andra typiska elarbeten kan vara installation av fler eluttag, golvvärme, laddstolpe, utomhusbelysning och mycket mer. Som privatperson ska man givetvis nyttja rotavdraget när man anlitar en elektriker. Men det kan ändå vara värt att jämföra priser genom att ta in offerter från några olika.

Fler nyheter