Att skapa och producera gör att vi alla mår bättre

16 augusti 2021 Mikael Barani

Att vi lever i högst ombytliga tider just nu står nog klart för alla. Det kan numera kännas som att det är svårt att navigera vardagen och allt det där som man tog för givet är plötsligt borta.
Hur man ska finna sig själv i detta som människa – finna sin plats i denna tillvaro som är så annorlunda mot tidigare – är svårt, men inte omöjligt.

Skapa din egen värld

Ofta kan det finnas en stor poäng i att helt enkelt backa bandet och finna ro i det som har varit. 
Det kan vara något så enkelt som att vandra i skogen eller lära sig ett nytt hantverk. För när världen blir allt mer komplex och svår att förstå sig på kan vi istället förenkla vår vardag och göra den mer lättsmält.

Att dessutom jobba och skapa med våra händer, något som våra förfäder definitivt ägnade mycket tid åt, ger också livet en konkret mening. För det finns något tillfredsställande med att till exempel skapa en enkel plånbok i läder med material från http://leatherhouse.se/.
När man steg för steg ser hur ett föremål växer fram, genom sitt eget arbete, känns det också som att världen blir lite enklare att förstå sig på.

Man ska nämligen inte underskatta detta med att vara en producent – att vara någon som faktiskt bidrar med något till världen, även om det bara är för eget bruk.
För i dessa tider är så många av oss konsumenter, oftast genom klick på skärmar. Det gör också att vi lätt kan fastna i att söka snabba kickar och bli till passiva individer.

Kan vi istället styra om tillvaron, tillbaka till att vara medskapare, kan det faktiskt göra världen till en mer stillsam plats. 
framför allt är det som sagt väldigt tillfredsställande att känna att vi själva har bidragit till att tillföra något – om så bara en läderplånka åt oss själva.

Fler nyheter