Cello är ett populärt instrument

Cello är en förkortning av det italienska ordet violoncell. När man spelar cello håller man fast instrumentet med knäna medan man stödjer det mot golvet med hjälp av den utfällningsbara stacken. En cellos strängar fästs precis som på en gitarr i stämskruvar, men på en cello kallas det snäckan. En klassisk cello tillverkas i samma slags material som andra stråkinstrument, och de träslag som används är oftast lönn, gran och exklusivt ebenholts. Vilket slags träslag och material som används då man bygger en cello sätter också priset på själva instrumentet. Därför är en nybörjarcello oftast gjord i lite billigare material som exempelvis laminat och rosenträ. 

 

De flesta symfoniorkestrar har minst en cellist

Cellist kallas de skickliga musiker som spelar cello i exempelvis en symfoniorkester. Men cellon har även fått ett uppsving i vår tid och musiker som exempelvis Rihanna har haft cellister med på sina plattor. På senare år har man även börjat tillverka elektrisk cello eller elcello som den också kallas. Men vanligast är att man använder cellon i olika symfoniorkestrar. Då är det huvudcellisten som sätter tempot och de andra cellisterna blir tvungna att följa. Huvudcellisten är den som alltid sitter närmast publiken men det är även vanligt med soloartister inom cello. 

 

 

Många börjar spela cello i vuxen ålder

Det är aldrig för sent att lära sig spela cello och många börjar då de är vuxna. Men det finns även lektioner för barn från 4 år och uppåt. Då lär man sig spela enklare låtar i grupp. På vissa orter kan man till en början hyra instrument. Det kan vara bra i början innan man vet om man kommer att fortsätta spela. Det finns även musikbutiker på nätet som exempelvis danguitar.se. De säljer både klassisk cello och elcello tillsammans med all annan slags utrustning som du som en nybliven cellist kan behöva.