Dags att inreda barnrummet?

När du inreder ditt barns rum ska du inte enbart tänka på utseendet. Du bör tänka på funktion och hur barnet påverkas av rummets energier. Först och främst, är det ett rum för sömn och lek eller bara för sömn? Du bör anpassa inredningen så att tex ljus i rummet kan justeras vid båda behoven. En speciell allmänbelysning som gör att barnet kan leka bra. Och en speciell läsbelysning så ni kan natta och läsa bok. Dessutom behövs mysbelysning som tex led-strips utmed tavlor eller dekorationer på väggarna. Kanske vill ditt barn ha en nattlampa eller så räcker det fina skenet från denna led strip?

 

Mer än bara ljus för att se

Belysningen i ett rum är ju inte enbart till för att vi ska se bra när vi leker eller städar i rummet. Ljuset är enormt viktigt för att skapa känslan i rummet, om det blir mysigt eller kusligt. Om hörnen känns skumma eller vackra, det beror på hur du planerar belysningen. I ett barnrum är det dessutom extra viktigt att ha led-belysning som inte blir lika varm som andra, äldre typer av ljuskällor. OM nattlampor ska lysa hela natten är en led-strip bra då den är energisnål och inte blir varm. Dessa strips kan dessutom placeras på alla möjliga platser och material.

 

 

Känslan med hjälp av färg

När barnet ska använda rummet både till sömn och lek bör du tänka ett par gånger extra på färgvalen du gör. Väggarnas färg ska hellre främja sömn än lek. Kanske kan du dela av rummet i flera mindre ytor. Dela av med en bokhylla, ett draperi eller liknande. Väljer du en ljust grön eller gammelrosa vägg som främjar sömn så kan du ju hotta upp den i lekdelen. Det kan göras med riktad belysning och så kallade wallies, alltså klistermärken du sätter på tapeten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *