Få ett skinande leende med en tandläkare i Östermalm

15 juni 2022 patrick pettersson

editorial

Alla människors tänder utsätts alltid för påfrestning. Därför har tandvården en lång historia över hela världen. Det har alltid varit viktigt att vara noga med tandhälsan och att göra sitt bästa för att värna om sina tänder. Metoderna för att göra detta har varierat, men idag finns en bättre tandvård än någonsin förut.

Det är också för väl att den här utvecklingen har skett med tanke på vad människor idag äter och dricker. En av de stora bovarna i dramat är just godis. Det har länge sålts i svenska butiker, men blev vanligt först på 1930-talet. Vidare på 1980-talet kom lösgodiset och gjorde godiset till något lättåtkomligt.  

 

Påverkan på tänderna

Från början visste man inte vilken påverkan godis och sötsaker hade på tänderna. Det var från början en lyxprodukt som inte kunde nås av gemene man, men i och med att välståndet växte och innefattade fler i samhället blev det också fler som fick tillgång till dessa produkter. 

På 1940-talet genomfördes en studie bland intagna mentalpatienter, där de blev matade med en stor mängd godis och kola. Resultatet från studien var att de här sötsakerna hade en tendens att skapa karies på tänderna. På så sätt blev det känt att socker hade en negativ påverkan på munhälsan.

 

tandläkere Östermalm

 

Dagens tandvård

Även om studien var oetisk och svår att försvara med tanke på att patienternas tänder i många fall blev helt förstörda, lade det grunden till den kunskap som finns idag om tandvård. Därför är det extremt viktigt med skickliga tandläkare som använder sig av den senaste tekniken.

Tandläkare i Östermalm kan hjälpa dig med allt från vanliga rutinbesök till mer avancerad tandvård. Det kan dels handla om att undersöka dina tänder, men det kan även röra sig om estetisk tandvård i form av tandblekning eller korrigering. Med deras moderna teknik och specialistkompetens kan du få ett skinande leende.

Fler nyheter