Glaukom eller grå starr? besök ögonläkare i Stockholm som kan behandla sjukdomen

08 april 2022 Cecilia Olsson

editorial

Det finns flera problem och sjukdomar som kan påverka synen, varav vissa kan behandlas med goda resultat medan andra inte går att korrigera. En mycket vanlig ögonsjukdom som påverkar synen är grå starr, det är en sjukdom som vanligtvis drabbar personer över sextio år och den kan behandlas. En annan vanlig ögonsjukdom är glaukom, den gör att synen gradvis blir sämre. Även denna sjukdom går att behandla och är vanligast bland äldre personer. 

Vad är grå starr?

Grå starr (eller katarakt som det också heter) är en sjukdom som gör synen sämre genom att ögats lins blivit grumlig. Synskärpan blir sämre och man ser disigt eller dimmigt. Det är också vanligt att man blir ljuskänslig och får besvär med bländning. Hur snabbt denna sjukdom utvecklas kan variera, vissa får väldigt dålig syn på endast några månader medan det för andra kan innebära att synen försämras långsamt under flera år. Sjukdomen behandlas genom en operation där den grumliga linsen byts ut mot en ny konstgjord lins. 

Ögonläkare Stockholm

Det finns två varianter av glaukom 

Glaukom (grön starr) är en sjukdom som skadar synnerven i ögat. Ögonsjukdomen gör att man gradvis ser sämre och den finns i två varianter. Den vanligaste är öppenvinkelglaukom, denna variant gör att synfältet sakta krymper och kan obehandlad göra att den som drabbats blir blind. Den mer ovanliga formen som kallas trångvinkelglaukom leder ofta till att man plötsligt får ont i ena ögat och det blir rött. Synen blir snabbt sämre och man kan börja må illa. Glaukom kan behandlas med ögondroppar, laserbehandling eller operation.

Ögonläkare i Stockholm som hjälper patienter med olika besvär

Den som behöver hjälp från en ögonläkare i Stockholm kan vända sig till Lamera Medical Clinic. Där arbetar erfarna ögonläkare, ortoptister, optiker och ögonsjuksköterskor. På kliniken kan man bland annat behandla grå starr och glaukom samt korrigera olika synfel såsom närsynthet, översynthet, astigmatism och ålderssynthet.

Fler nyheter