Inred stilfullt med LED strips

26 oktober 2021 jonas olsson

editorial

LED strips har länge varit populära bland arkitekter och inredare då de går att använda för att skapa olika effekter både inne och utomhus. Ofta hittar man LED strips i kommersiella byggnader som exempelvis hotell, barer och restauranger, men även i vanliga hem. Man kan till exempel montera LED strips under trappstegen för att skapa effekt och för att visa vägen. Men de passar också längs fasaden, vid uteplatsen eller vid poolen.

Inomhus kan man med fördel montera LED strips i vardagsrummet för att få en mer mysig känsla. Eller varför inte i barnrummet då LED strips även finns i färger som gult, lila, rosa, turkos, rött, grönt och blått? Variationsmöjligheterna är nästintill oändliga då LED strips finns i flera olika längder, färger, nyanser, och med olika antal lysdioder. Då LED också är klimatsmart och bara drar lite energi behöver man inte oroa sig för elräkningen, utan kan till och med klä in hela huset i LED strips om man vill. 

Viktiga saker att tänka på

Det finns flera olika typer av LED strips. Vissa av dem är för inomhusbruk medan andra tål väta och kyla, och är gjorda för att brukas utomhus eller inomhus i exempelvis badrum. Ska man köpa LED strips måste man därför först veta var någonstans de ska användas, men också syftet med dem. Ska de lysa och även fungera som belysning eller mer ge ett stämningsljus? Inomhus räcker det ofta med 12V eller 24V, men ska man lysa upp en hel fasad behövs det vattentäta LED strips på 230V. 

Enklaste sättet att hitta LED strips är på nätet där utbudet också är större. Ett exempel på nätbutik som säljer LED strips och andra typer av lampor och ljus är ledmegastore.se. På nätet kan man också hitta olika tillbehör som exempelvis fjärrkontroller för att ställa in ljusstyrka och färg.

 

Fler nyheter