Kontering nästan helt automatiskt

28 december 2021 jonas olsson

editorial

Det är många småföretagare som helst skulle vilja sköta bokföringen själv. Tyvärr har de inte kunskaperna och tycker det är svårt att komma igång. För alla dem finns det bokföringsprogram som är busenkla. Kontering görs med lätthet och datorn kommer ihåg hur du gjorde förra gången.

Man lär sig bokföring dels genom att läsa på om bokföringsregler och dels genom att öva. Många transaktioner kommer tillbaka månad för månad, och då är det mycket bra att ha ett datorprogram som föreslår konteringen. Är det rätt är det bara att trycka vidare.

Du själv har koll på ekonomin

Fördelen med ett lätt bokföringsprogram är att det är du själv som har kollen. Inte bara över pengaflödet utan också försäljningssiffror, kostnader och allt annat i företaget. Dessutom behöver du inte kontera mer, utan snarare mindre.

Du behöver inte be någon om rapporter utan drar lätt fram dem åt dig själv. Du behöver inte heller låta någon utomstående få insyn i dina affärer. Ofta är det en maka eller närstående som sköter bokföringen, och nu blir det mycket lättare att göra det med ett smart program som tänker själv och ger tips dessutom.

 

image

 

Kontoplan och fusklappar

Det brukar finnas en kontoplan inlagd i programmet, och om du är osäker på någon lite mer komplicerad transaktion kan du titta hur det är gjort tidigare. Det är inte fel med en fusklapp på hur man fyller i momsdeklarationen, eller hur man konterar löner, och snart har du fullständig kontroll på alla funktioner.

Det brukar alltid finnas någon att rådfråga när det gäller olika frågor om kontering, och du växer med uppgiften att sköta ekonomin själv i ditt företag. Då är det enklare att göra bedömningar om investeringar, omförhandling av lån och att räkna på offerter, för det gäller att företaget ska gå med vinst och vara hållbart i längden.

Fler nyheter