Låt ålderdomen bli en gåva till dig själv

Ju äldre man blir desto visare blir man. Förhoppningsvis.
Ofta inser vi där kring 40-strecket att det är på tiden att ta tag i saker och ting. Man har liksom kunnat leva lite på ångorna från att man var där kring 20 år fram tills nu. Men ju närmare 40 man kommer, desto mer uppenbart blir det att man inte är ung längre. Det liksom känns.

Troligtvis är det därför man snackar om den klassiska 40-årskrisen. Det är då män, för det är framför allt män, blonderar håret och skaffar sig en båge. Man har liksom inte gjort upp men den där ungdomen. Eller kanske inte spenderat den på det sättet som man tycker att man borde.
Därför är man ute efter en ny chans – en ny möjlighet att göra om allt igen. Denna gång har man ju trots allt lite visdom med sig i bagaget.

Men det blir förstås aldrig detsamma. Ofta blir det inte alls särskilt bra.

Med det sagt så ska man definitivt låta sig inspireras av hur det var att vara 20. Låta den där nyfikenheten ta plats i sinnet. Leva orädd och våga prova på alla de saker som man kanske inte har tillåtit sig själv att prova på. För nu tickar klockan märkbart framåt.

Det enda sättet att inte vara rädd för ålderdomen är att känna att man faktiskt har levt ärligt inför sig själv. För “gammeln”, den kommer förr snarare än senare. Det kommer att komma en tid då du sitter med din hörapparat och dess phonak tillbehör och förhoppningsvis ska du då känna att du är nöjd med tillvaron som den är. 

Så vad väntar du på? Skriv ned vad du vill åstadkomma här i livet. Du kommer kanske inte att hinna med hela listan, men du vet aldrig hur långt du kommer förrän du börjar.