Mer ljus i tillvaron

Man kan aldrig få för mycket ljus. Visst kan man bli bländad av för starkt ljus, men faktum är att vi behöver mycket ljus för att fungera bra. Det handlar om att vi ska kunna se bra och känna oss pigga. Visst är det härligt när solen skiner, men eftersom den inte gör det varje dag och dessutom extra sparsamt under vinterhalvåret, behöver vi komplettera med andra ljuskällor. Ett rum blir aldrig så mysigt som när man placerar ut ljuskällor i olika hörn, gärna i olika höjd. Punktbelysning är minst lika viktigt som möblering.

 

Är det dags att så fröer?

Varför inte hjälpa fröerna och småplantorna på traven med växtbelysning? Ta en titt på www.ledmegastore.se till exempel och låt dig bli inspirerad. Där finns både enstaka växtlampor, som till exempel kan användas till en krukväxt som man vill ge lite extra ljus och ljusramper för odlingslådan. Man kan ge sina plantor ett fint försprång genom att ge dem lite extra ljus innan det hunnit bli riktigt ljust ute. Man kan också ordna armatur och lampor till sitt växthus. Det finns arbetsbelysning och ramper som är stänksäkra vid bevattning. En bra idé är att ordna en mysig hörna där man har sina plantor med växtbelysning över. Då får man en extra ljuskälla i rummet, som både höjer mysfaktorn och skänker växtkraft.

 

 

Olika storlekar och modeller

Ibland vet man inte riktigt vilken typ av lampa man ska skaffa sig, man måste välja rätt styrka och storlek. Då kan man läsa mer om vilken typ av lampa som lämpar sig bäst för olika syften, man kan läsa beskrivningar om ljustemperatur och färg. Är man osäker kan man börja med att flytta runt en lampa som man redan har hemma och vet att man gillar. Om den sedan passar bra på flera platser kan man beställa en likadan.