Mitsubishi– japansk kvalitet på fyra hjul

16 september 2019 patrick pettersson
Mitsubishi– japansk kvalitet på fyra hjul

Den första personbilen signerad Mitsubishi rullade redan 1917. Den lilla tillverkning av personbilar som drogs igång lades dock ner redan fyra år senare. Istället fortsatte man att tillverka tyngre fordon fram till slutet av andra världskriget. I början av 50-talet fick Mitsubishi Heavy Industries i uppdrag att bygga Henry J och Jeep till USA och personbilstillverkningen återupptogs. Inte långt därefter började man tillverka egna modeller. Personbilstillverkningen blev ganska snart ett eget företag under namnet Mitsubishi Motors Corporation. Mitsubishis bilar såldes under namnen Dodge och Plymouth i USA när Chrysler Corporation köpte en del av företaget. Trots att Chrysler senare sålde sina andelar fortsatte samarbetet, och de har bland annat en gemensam fabrik i Illinois.

 

 

Stora rallyframgångar

 

Idag är Mitsubishi en grupp av oberoende japanska företag som delar samma varumärke. Förutom bilar tillverkas allt från kameror till lastbilar och fartyg. Mitsubishi har även haft stora framgångar inom rallyvärlden. Inom Dakarrally är det ett av de f-rämsta märkena i bilklassen. Tommi Mäkinen tog fyra VM-titlar i rally under 90-talet. Modellen han körde heter Lancer Evo. Evon var först bara tänkt att säljas i Japan men kunde senare erbjudas via återförsäljare i Storbritannien och andra delar av Europa.

 

I framkant med hybridmodeller

 

Mitsubishi är trots allt mest förknippat med bilar. När suvarna blev populära tog man steget längre och byggde världens första suv med laddhybridteknik – Mitsubishi Outlander. Tack vare laddhybridtekniken kan bilen köras på ren eldrift. Modellen blev en succé och var Europas mest sålda Plug-In Hybrid tre år i rad. Under lanseringsåret 2013 såldes 96 exemplar av Outlander PHEV, året därpå hela 2 289 exemplar. Är man sugen på en fabriksny Outlander, eller någon av de många andra modellerna, finns det ett par återförsäljare av Mitsubishi i Stockholm. Vallentuna Motor är en av dem. De säljer även bättre begagnade bilar av ett flertal andra märken.

 

 

 

 

Fler nyheter