Plantskola med gott om tips på hur din vardag blir grönare

18 juni 2022 Mikael Barani

editorial

Hur påverkar egentligen stadens grå betong oss? Det är kanske en kliché men det finns ändå något i den frågan. För är det inte så att vi människor, historiskt och evolutionärt sett, har spenderat mer tid ute i grönskan än inne i de betongkuber som de flesta av oss bor i i dagens städer?

Frågan är alltså vad som händer med vår inre värld när vi inte längre har samma tillgång till träd, gräs och stenar som våra förfäder hade.

Grönskan utanför altandörren

De flesta av oss vet hur skönt det är att röra sig ute i skogen och bara få njuta av att vara. Att få sitta på en sten eller en stubbe medan korpen kraxar och man fyller på kaffekoppen – för många av oss är det sinnebilden av livskvalitet.

Har man förmånen att ha en skön trädgård därhemma går det förstås att skapa sig en egen grön värld, alldeles utanför altandörren. Bor man på Gotland kan man dessutom få råd på vägen på Stånga Trädgård, en plantskola på öns östra kust. 

Handelsträdgård

För även om man kan komma långt på egen hand, speciellt i dessa tider då så mycket information finns på nätet, är det ändå givande att samtala med en annan människa. Speciellt om man har så lång rutin som personalen har på Stånga Trädgård.

För i det dynamiska utbytet kommer det ofta fram saker och ting som helt enkelt inte hade dykt upp när man bara läser på lätet, eller kollar på någon film på Youtube.

Vi behöver alla mer grönska i våra liv. Inte undra på att man faktiskt kan få skogspromenader och så kallade skogsbad utskrivna på recept. Prova själv att lämna mobilen hemma och bara vandra i din närmaste stadsskog. 
Sätt eller lägg dig ned en stund och bara upplev allt som finns omkring dig. Det kan vara otroligt avslappnande.

Fler nyheter