Psykisk ohälsa kan vara orsaken till håravfall

13 augusti 2020 Lily Hansen

Det är svårt att undvika att bli gammal, om man inte heter Benjamin Button. Med åldern följer också flera naturliga förändringar med kroppen som man kanske inte alltid är helt bekväm med. Det kan vara en ölmage som börjar utmana resårbanden på byxorna. Det kanske är många nattliga besök på toaletten.

Men någonting som drabbar flera människor, i synnerhet män, är håravfall. Att tappa håret kan vara svårt att acceptera för en hel del. Man kanske har haft en hel identifikation med just sitt hår. Långa lockar från svunna 70-talsminnen, en slätkammad ståtlig frisyr eller bara ett enkelt men härligt morgonrufs.  

Håravfall som bieffekt 

Håravfall sker i regel successivt. Sällan har nog någon tappat hela kalufsen över en natt. Håret försvinner pö om pö och börjar till slut blotta en liten flintskallig fläck på hjässan. Vad som dock kan vara värt att komma ihåg är att håravfall kan bero på väldigt många fler faktorer än ålder.

För de som upplever mycket stress och oro kan ett symptom vara att man tappar hår. Håravfall kan naturligtvis också bero på olika sjukdomar som drabbar håret i synnerhet. Även mediciner kan i somliga fall ha bieffekter som innefattar håravfall. P-piller är ett annat exempel. Det har också rapporterats av håravfall kan vara en bieffekt av vistabel.  

 

 

Undersök problemet från början 

Det är med andra ord inte enbart gamla män som tappar hår. Även kvinnor drabbas, och det i alla åldrar. Att tappa håret kan ofta slita enorm på självförtroendet och självkänslan. Idag behöver du dock inte acceptera tunnhårighet, eller försöka dölja den med en mössa, peruk eller dålig tupé.

Det finns behandling för det. Men det kan vara klokt om du går till botten med det som egentligen orsakar ditt håravfall från första början. I synnerhet om du fortfarande är ung och kanske äter mediciner.  

Fler nyheter