Pumpservice i Växjö och världens vanligaste pump

25 oktober 2021 patrick pettersson

advertorial

De flesta har använt en centrifugalpump även om det kanske inte var något man tänkte på så där direkt. Centrifugalpumpen är den näst mest använda pumpen i världen. Den mest använda pumpen är hjärtat i människans kropp, en klaffventilpump. Men, efter hjärtat är centrifugalpumpen världens mest använda pump. Man kan ju undra vad som gör den så användbar och används av så många företagDet finns två olika typer av centrifugalpumpar; normalsugande och självsugande.

En genialisk men enkel uppfinning som används av pumpservice i Växjö

Man kan säga att det finns två typer av centrifugalpumpar; Den vanligaste typen av centrifugalpump suger i allmänhet ner till sju meters undertryck, men den är inte självsugande därför kallas den normalsugande pump. Typen som kallas självsugande suger ner till 7-8 meters undertryck eftersom den klarar av att suga ut luft som finns eller kommer in i sugledningen. Det klarar inte den normalsugande pumpen, då det samlas luft i centrum på pumphjulet.

Förutsättningarna för att pumpen skall kunna fungera är att det finns vätska i pumphuset. Centrifugalkraften gör att vätskan pressas utåt av skovlarna när pumphjulet börjar rotera. När vätskan försvinner ut i ytterkant på pumphjulet blir det ett undertryck i centrum på pumphjulet, och då sugs ny vätska in. Den är en enkel mekanism och förmodligen det som gör att den har så många användningsområden.

 

 

Pumparna finns i många olika storlekar och material. De kan hantera frätande vätskor och kemikalier men också trögflytande och tyngre flytande material. Man använder dom exempelvis på oljeraffinaderier, pappersburk och i mejerier.

Företag som arbetar med pumpar och pumpservice i Växjö måste därför ha ett brett kunnande och lång erfarenhet. Många av produkterna är långlivade så man behöver kunna reparera dom. Ur miljösynpunkt och ur ett ekonomiskt perspektiv är det bra om man bara kan reparera och inte behöver byta ut.

Fler nyheter