Ren luft i lungorna

Ren luft känns som en självklarhet för oss alla. När vi tar ett djupt andetag så reflekterar vi inte ens över om luftkvaliteten skulle vara undermålig, utan den är ren. 
Hemmet är definitivt en av de platser där vi känner oss som tryggast. Därför så tänker vi inte på att vi kan vara omgivna av en mindre armada av luftburna små sporer som inte är särskilt bra för oss.

Många av oss bor i hus och fastigheter som har ett par decennier på nacken. Kanske är de till och med äldre än så. 
Mänsklig uppfinningsrikedom fortsätter ständigt att utvecklas. De byggnationssystem som man använde sig av i mitten på förre seklet, ja de kanske inte var direkt optimala med dagens mått.
Kika till exempel på din ventilation. I många äldre fastigheter så består dessa i princip av ett hål högt upp på väggen som leder luften in och ut. Vi snackar inte om några fläktsystem som ser till att gammal luft sugs ut ur huset.

Problemet är att detta leder till stillastående luft. Alla som känner hur fukten stannar kvar länge efter att man har duschat har troligtvis för hög luftfuktighet hemma. Detta knyter an till de där små armadorna av partiklar som vi nämnde tidigare.

Svartmögel frodas i fuktiga och dåligt ventilerade utrymmen. Det är lite som att skicka iväg en öppen inbjudan på Facebook och skriva “Fri buffé och fri sprit” – räkna med besök.
Det finns en mängd problem kopplade till svartmögel, så som astma, och det vill vi alla helst slippa.

Om du vill veta om du har problem med svartmögel så finns det smidiga och budgetvänliga test att köpa på Mögel-test.se. Företaget AGX Mögeltext säljer inte bara testen, utan kan självklart ge dig råd om hur du ska gå vidare om du upptäcker svartmögel hemma hos dig.

Vi är alla värda ren luft i våra lungor.