Rubiks kub kan vara det perfekta tidsfördrivet

En av världens mest sålda “leksaker” är en kub. Det kanske inte är så många som vet det men Rubiks kub har sålts världen över i mer än 400 miljoner exemplar. Frågan är om uppfinnaren till succén Ernõ Rubik kunde ana att den skulle bli så stor när han som professor ville få sina studenter att förstå tredimensionella problem och därmed skapade Rubiks kub. Den första prototypen kom 1974, men sitt stora genomslag fick kuben under 1980-talet. Från början kallades kuben för “Magic Cube”, men ändrades till Rubiks kub då den skulle lanseras globalt 1980.

Rubiks kub har totalt 54 rutor i sex olika färger, det finns nio rutor av varje färg och målet är att göra varje sida av kuben enfärgad. Trots att det kan kännas frustrerande om man inte får till lösningen direkt så är det ett mycket bra tidsfördriv som man kan enkelt bära med sig.

Om man vill köpa en Rubiks kub så finns det lite olika varianter man kan välja mellan. Till exempel så finns de så kallade Speedcubes som är designade så att man ska kunna göra extra snabba vridningar. Mycket av snabbheten ligger i att kubens hörn är rundade vilket gör att man kan påbörja nästa vridning innan man är helt färdig med den första, något som inte går på den klassiska Rubiks kuben där man måste fullfölja varje vridning helt och hållet för att det ska gå att göra en ny.

En Speedcube är dessutom lättare att vrida tack vare att skruvarna inte är lika hårt åtdragna som på originalet, det gör att trycket och friktionen i kuben minskar. Vilken kub man ska välja det beror på vad man själv önskar, är det viktigt att kunna lösa kuben snabbt? eller vill man ha originalet? Oavsett vad man önskar så finns ett stort urval av rubiks kub här.