Samarbetet mellan tandläkare och tandhygienist

19 januari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Samarbetet mellan tandläkare och tandhygienist

Om du någonsin har varit hos tandläkaren vet du hur viktigt teamwork är mellan tandläkaren och hygienisterna. Vi skämtar kanske om att tandläkare talar ett språk som bara de förstår, men det krävs otroligt mycket förtroende och samarbete för att de ska kunna ta hand om dina tänder på rätt sätt! Det bästa med denna dynamiska duo? När den fungerar bra kommer du att gå därifrån med ett perfekt leende. Så låt oss ta en titt på varför teamarbete mellan tandläkare och tandhygienister är viktigt – från röntgenstrålning till borrning av visdom!

En av de viktigaste aspekterna av ett lyckat tandläkarbesök är användningen av röntgenbilder. Röntgenbilder ger en otroligt detaljerad bild av patientens tänder och käkar, vilket hjälper tandläkare att diagnostisera problem mer exakt. Tandläkaren tar bilderna, medan hygienisten ansvarar för att se till att utrustningen placeras på rätt sätt och ger återkoppling till tandläkaren på bildernas kvalitet. Tillsammans kan de se till att patienten får bästa möjliga vård.

Tandhygienist

Nervpirrande borrningar

Ett annat viktigt område där teamarbete mellan tandläkare och hygienister är viktigt är vid tandborrning. Som de flesta patienter vet kan denna process vara smärtsam och nervpirrande! Tandläkaren arbetar för att se till att deras borrar är inställda med rätt hastighet och tryck, medan hygienisterna ger patienten komfort och stöd under processen. Genom att arbeta tillsammans kan tandläkarna se till att deras patienter upplever minsta möjliga obehag och uppnår bästa möjliga resultat för sina tänder.

Slutligen är en av de viktigaste aspekterna av teamarbetet mellan tandläkare och hygienister att tillhandahålla följande tandvård – visdom! Medan tandläkare är experter på tandvård är det ofta hygienister som ger patienterna viktig information om munhälsa, kost och levnadsvanor. Denna kunskap kan ge patienterna möjlighet att fatta bättre beslut om sin tandvård och hjälpa dem att förbättra sin allmänna munhälsa. Letar du ny tandläkare? Se då till att välja en mottagning på Odenplan som har bra tandhygienister! Så som Ådén Jangestål!

Fler nyheter